bio-energetica

Elk gevoelig mens weet, dat er heel veel energie voor nodig is om zich te beschermen tegen het gevangen raken in het haastige tempo van het moderne leven met zijn stress en spanningen, zijn geweld en onzekerheden.

Wanneer je in een gevaarlijke of een stressvolle situatie (lichamelijk/geestelijk/emotioneel) terecht komt maakt je lichaam zich klaar om te kunnen vechten of vluchten. Als de situatie weer veilig is glijdt de spanning weer van je af en kan je lichaam zich weer ontspannen.

Door verschillende oorzaken kan het gebeuren dat je de spanning niet volledig kwijt wordt. Omdat bv. de situatie niet verandert, of omdat je de emoties die het opriep niet kunt uiten, of omdat er steeds nieuwe spanning bij komt.

Het lichaam ‘verkrampt’, je krijgt last van stijve schouders of nek, van hoofdpijn, buikpijn of maagpijn, je ademhaling wordt oppervlakkiger. Je lichaam bouwt als het ware een pantser op om je te beschermen tegen pijnlijke en dreigende lichamelijke en emotionele ervaringen. Maar dat begrenst tegelijk je hoeveelheid energie en gevoel en daardoor sta je minder open voor leven en liefde.

Bio-energetica is de therapie die de taal van het lichaam gebruikt om de problemen van de geest te genezen. Het is een therapeutische techniek om iemand te helpen genieten van het leven van het lichaam op een zo intens mogelijke manier. Daarbij ligt de nadruk op de ademhaling, het gevoel en de beweging, je bewust zijn van je lichaam.

Het leven van het lichaam is voelen: voelen dat je leeft, vibreert, voelen dat je goed, opgewonden, boos, droevig, blij en tenslotte tevreden bent.

Terug