Over mezelf 


Vóór en in de eerste jaren van mijn huwelijk heb ik als leerkracht gewerkt aan een basisschool. Verder heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan naast mijn gezin met 6 kinderen.

In de eerste 5 jaren van ons huwelijk hebben we van veel geliefden afscheid moeten nemen: van 3 van onze ouders, van een baby die op haar geboortedag overleden is, van een broer.


Doordat ik te weinig aandacht schonk aan mijn eigen gevoelens, behoeftes en verlangens kwam ik op een gegeven moment in een depressie terecht. In die tijd heb ik ervaren dat de mens een geheel is : psychische moeiten geeft lichamelijke en geestelijke klachten en omgekeerd.


Dit boeide me zo dat ik me daarin verdiept heb en de opleiding tot Ervaringsgericht Psychosociaal Therapeut heb gevolgd bij de Academie Recresco in Assen. En vanaf 2003 werk ik als zelfstandig Psychosociaal Therapeut in mijn eigen praktijk.


Daarnaast heb ik de opleiding voor Relatietherapeut gevolgd. Daardoor kan ik - niet alleen als ervaringsdeskundige na een huwelijk van meer dan 40 jaar - (echt)paren helpen en begeleiden bij hun moeilijkheden die zij tegen komen in hun relatie.


Rouw, verlies, afscheid nemen is iets wat alle mensen in hun leven ervaren. Om daar als hulpverlener integer en ondersteunend in te kunnen zijn heb ik de Post-HBO opleiding Verlieskunde bij H.J. de Monnink gevolgd.


Omdat ik me bewust ben dat spanning en stress door psychische problemen invloed hebben op het lichaam, heb ik ook de cursus ontspanningsmassage en bio-energetische massage gedaan. Aanraken, contact maken, je lichaam voelen kan heel helend werken.


In de loop van de jaren heb ik natuurlijk ook bijscholing gevolgd op verschillende gebieden: van bv. cognitieve gedragstherapie tot familieopstellingen, creatieve therapie en symbooldrama.